Critical Alignment Yoga

Wat is critical alignment yoga?

Critical alignment yoga is een vorm van yoga waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de bewegingsspieren (bijvoorbeeld aan de armen en benen) en de houdingsspieren.

De grondlegger van Critical Alignment Yoga (CAY) is Gert van Leeuwen. Hij ontwikkelde deze vorm vanuit de Lyengar yoga traditie waar het gebruik van hulpmiddelen om verdieping te bereiken in een houding al werd toegepast. De basisprincipes van CAY wordt helder uitgelegd in een blog op het platform ‘de wereld van yoga’ (link).

hoofdstandbankje

Waarom Critical Alignment Yoga?

Het primaire doel van Critical Alignment Therapie en Yoga (CAT/Y) is het mobiliseren van de wervelkolom, waarbij de balans in het totale lichaam wordt hersteld. Wanneer de wervelkolom vrij beweegt, kan deze samenwerken met de zwaartekracht. In deze samenwerking kunnen we zelfs tijdens actieve bewegingen spanning loslaten. Wanneer de armen, schouders, het bekken en de benen goed zijn verbonden met de wervelkolom, vindt er gedurende passieve en actieve houdingen geen opbouw van spanning in het lichaam plaats.

Wanneer is CAY iets voor jou?

Heb je rugklachten, een stijf gevoel of bewegingsbeperking in de rug dan is CAY bij uitstek een vorm van yoga die bij jou zal passen. Door het gebruik van de strip, het hoofdstandbankje of de opgerolde viltenmat zal je al vrij snel opmerken dat de rug soepeler wordt en (pijn) klachten verdwijnen. Mede door de bewegingen en houdingen die aansluitend worden uitgevoerd ontstaat niet alleen souplesse maar ook ontwikkel je meer kracht en coördinatie. Vervolgens kun je meer in de verstilling van de Yoga komen en daadwerkelijk ervaren war yoga in de basis voor bedoeld is. Critical alignment yoga leert je rechtop te zitten, te lopen, op een juiste manier te bukken en de ademhaling vrij te laten stromen van buik naar borst.

Gerelateerde artikelen

Leave a Reply