Workshop Critical Alignment Yoga

In het najaar een nieuwe serie: Chakra 2.0!

CAY Workshop in het kort

Data 2024/2025 – op zaterdagen

21 september  |   12 oktober   |   9 november   |   7 december
11 januari   |   1 februari   |   1 maart


Tijd:
10.00 – 12.00
Locatie: Oeverlicht
Docent: Cecilia Huisman
Max. groepsgrootte: 8 pers.
Prijs: €245,- voor 7 dagen. Losse dag: €38,50

Als je boekt voor 2 of meer personen krijg je 15% korting p.p.

 

Reserveren of vragen? Stuur een mail of vul het formulier in.
Je kunt je hier ook meteen aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Meer info en het programma, vind je hier!

Van spanning, naar ontspanning, naar bewegen…

Wat bereik je met een CAY workshop?

Het doel van de Critical Alignment Yoga is om de balans tussen twee spiergroepen te herstellen, waardoor het lichaam zonder spanning vrij kan bewegen.

  • In deze 7-daagse cursus gaan we op zoek naar de samenwerking van ontspannen, bewegen en coördinatie.
  • Je leert een nieuw patroon van bewegen, een nieuwe manier van ZIJN.
  • Een belangrijk aspect van CAY is het passief ontspannen met behulp van de yoga tools.

 

Waarom Critical Alignment Yoga?

  • Critical Alignment is gebaseerd op het onderscheid tussen bewegingsspieren (bijvoorbeeld aan de armen en benen) meer gelegen aan de oppervlakte en de houdingsspieren, gelegen rond de wervelkolom en gewrichten.
  • De bewegingsspieren hebben de neiging om spanning vast te houden, de houdingsspieren hebben de neiging te verslappen en door onvoldoende gebruik (veel zitten in verkeerde houding) te verstijven. Door de disbalans ontstaan allerlei klachten, blessures en beperkingen.
  • De hulpmiddelen worden gebruikt om enerzijds ondersteuning te geven aan het lichaam en anderzijds dieper in een houding te komen. Hierdoor ontwikkel je vertrouwen in je lichaam waarop je altijd, juist in moeilijke situaties kunt terugvallen. 

-Your deepest presence is in every small contracting and expanding.
The two as beautifully balanced and coordinated as bird wings-

RUMI
(Soefi dichter 1217-1273)

Thema: Chakra 2.0

Binnen de yoga-anatomie en psychologie bestaan 7 basis chakra’s. Elk chakra wordt geassocieerd met specifieke emotionele, mentale en fysieke kenmerken. Ook wordt aan iedere chakra een element gekoppeld. Chakra 1 draagt bijvoorbeeld het element aarde. De chakra’s liggen langs de wervelkolom. Deze ligging maakt het mogelijk om de chakra’s direct te beïnvloeden met CAY.

Je kunt deze energiecentra niet waarnemen met je ogen, maar wel gewaarworden d.m.v. ademoefeningen en yogahoudingen. Je kunt de chakra’s voorstellen als wielen van energie: het ene wiel slingert het andere wiel aan. Als een van de chakra’s minder actief is heeft dit altijd direct invloed op de chakra die erboven ligt. In die zin hebben de chakra’s invloed op elkaar en, wellicht nog veel belangrijker, invloed op ons ZIJN. Ze hebben invloed op onze systemen zoals ons ademhalingsstelsel, orgaanstelsel, onze bloedsomloop, enzovoort. Het ontwikkelen van bewustzijn over de werking van deze energievelden zal je inzicht geven in de werking van jouw chakra’s en je mogelijk handvatten geven om een chakra die bijvoorbeeld minder energetisch actief is meer aandacht te geven. 

 

Wat gaan we doen?

In deze cursus gaan we de verschillende bewegingsketens zoals beschreven in CAY koppelen aan de 7 chakra’s. Elke chakra beïnvloedt een bepaald gebied in ons lichaam. Deze effecten worden verdiept door gebruik te maken van de juiste alignment.

Hierbij komen uiteraard de yoga tools van CAY aan bod, maar ook de yogahoudingen en ademoefeningen. Echter in deze serie zal de focus ook liggen op het (verder) ontwikkelen van meditatie. Mediteren met de aandacht gericht op een van de chakra’s kan enorm doorwerken in je dagelijkse leven. De manier waarop je naar jouw eigen handelingen kijkt, de manier waarop je in het leven staat, wat jouw doel is in het leven en op welke manier jij daar vorm aan geeft. Het gericht aandacht geven aan de chakra’s kan ons leiden naar antwoorden op vragen die we onszelf regelmatig stellen.

In de lessen zullen verschillende elementen dus een rol spelen, onder anderen:

  • Yoga tools. Je maakt kennis met alle yoga tools die in Critical Alignment Yoga gebruikt worden. Deze zijn ontworpen om de overtollige spanning uit o.a. de dieper gelegen spieren weg te nemen.
  • Asana’s. Aansluitend, als het lichaam meer in de juiste ontspanning is gekomen worden de asana’s uitgevoerd met de nadruk op coördinatie. Dan start het proces van afleren en openstaan voor nieuwe ervaringen, nieuwe kennis.
  • Meditatieve staat. De zintuigen: horen, zien en voelen, spelen hierbij een belangrijke rol. Met geduld en compassie kom je uiteindelijk in een meditatieve staat van bewegen.  

 

Voor wie is deze serie geschikt?

Om de vraag maar meteen te beantwoorden; deze serie is voor iedereen geschikt. Misschien weet je dat ik al eerder een CAY XL serie heb georganiseerd met de 7 chakra’s, of heb je er zelfs aan meegedaan. Of misschien is CAY nog nieuw voor jou. In beide gevallen zit je hier goed. Ik bouw de lessen namelijk stap voor stap op, van chakra 1 tot en met chakra 7. En ook als je de originele chakra serie al hebt beleefd is dat helemaal prima; de 7 chakra’s zijn niet veranderd maar de wijze van benadering wel. Ik zie Chakra 2.0 als een nieuwe benadering van een eeuwenoud concept. Kortom: iedereen is welkom!

Laten we niet vergeten dat we allemaal een ander lichaam (of, zoals we het lichaam vaak benoemen in de yoga, een ander ‘voertuig’) hebben waarmee we ons door het leven bewegen. Wil je meer kennis verzamelen over jouw voertuig, op welke wijze jij beweegt en waar het gemakkelijk dan wel minder makkelijk beweegt? Wil je kennismaken met je reacties op gebeurtenissen in jouw leven, of gewoon op een dieper niveau bezig zijn met de beoefening van yoga? Dan is deze serie uitermate geschikt voor jou.

Ervaringen

Deelnemers ervaringen voorgaande edities
  • Wat heb ik ook genoten van de prachtige natuur bij jullie huis, de Regge waar je zoveel over hebt verteld, fijn om vrijdag ook gezwommen te hebben. Ik ga de komende dagen nog heerlijk nagenieten  van de prachtige dagen die ik gehad heb.

    Marian
  • Wat was het genieten. Alles klopte gewoon. De studio, de lessen, het thema, de omgeving, de liefdevolle docente Cecilia en haar man, het verrukkelijke eten verzorgd door Femke, de boottocht, het zwemmen en de groep prachtige deelnemers. Het komt allemaal samen op die unieke plek die Cecilia in Ommen heeft gecreëerd. Ik kan alleen maar toejuichen dat er meer van dit soort retreats georganiseerd worden! Puur genieten, ontspannen en in contact komen met jezelf én de natuur. 

    Chantalle
  • Sonja en ik hebben het weekend als erg prettig ervaren. Jouw yogasessies, jouw en Martins gastvrijheid. Alsof je op familiebezoek bent bij een lieve zus…

    Herman
  • Ik heb echt genoten, voor mij was het echt een kado.  Heerlijk om even geen moeder te zijn en lekker met je lijf en geest bezig te zijn. De lessen waren afwisselend en uitdagend. 
    Van zonnegroet, mantra zingen tot ademhalingsoefeningen en dat kwam allemaal mooi samen in de lessen.
    Heerlijk met het stromende riviertje naast de yogastudio. Helemaal opgeladen en met nieuwe energie begon ik weer aan de week.

    Aniek
  • De lessen waren prachtig en de oefeningen voor de rug met de strip, matje en boog waren heel zinvol. Ik durf weer de Cobra te doen! De oefeningen werden uiteindelijk een prachtige flow ! De lunches waren goed verzorgd.

    Klazien

FAQ

Is deze workshop geschikt voor mij?

Ja natuurlijk! Deze workshop is toegankelijk voor beginners, ervaren yogi’s en iedereen daartussen in.

Wat moet ik meenemen?

Alleen jezelf! Daarnaast is het voor de yoga oefeningen fijn om lekker zittende / losse kleding bij je te hebben. Verder is alles aanwezig.

Ik ben niet heel flexibel, kan ik meedoen?

Het is een misvatting dat je soepel/flexibel moet zijn om yoga te kunnen volgen. Het effect van regelmatig yoga volgen zal leiden tot het soepeler worden van de spieren en gewrichten.

Wat is de samenstelling van de groep?

De gemiddelde leeftijd ligt tussen 30 en 60 jaar. Beginners maar ook yogi’s die al eerder yogalessen hebben gevolgd.

Ik kijk uit naar je deelname,
tot ziens in het mooie Oeverlicht.

Warme groet,
Cecilia

Meld je aan!

Meld je aan via het formulier: