Het ontstaan van Oeverlicht

Hoe is Oeverlicht eigenlijk ontstaan?

Oeverlicht ligt direct aan de oever van de Regge, een zijtak van de Vecht, in een Natura2000-gebied wat bestaat uit een grote variatie in bos en heide. 

In dit gebied (landgoed Eerde) hebben van 1925 tot 1939 de zogenaamde Sterkampen plaatsgevonden o.l.v. Jiddu Krishnamurti, een Indiase filosoof, of noem het maar een Goeroe. Elk jaar kwamen duizenden mensen uit de hele wereld naar Ommen, om te luisteren naar Krishnamurti. Men luisterde naar zijn inspirerende toespraken die werden gehouden op Landgoed Eerde. Krishnamurti werd gezien als de nieuwe wereldleider, en vanuit Eerde zouden zijn inzichten zich verspreiden.

Er zijn hier echter ook andere energieën aanwezig. In de Tweede Wereldoorlog werd op diezelfde plek waar de Sterkampen bloeiden kamp Erika geopend, waar vele verzetsstrijders onder erbarmelijke omstandigheden zijn omgekomen.

Los van deze negatieve en positieve gebeurtenissen in het verleden, ben ik al vele jaren dankbaar dat ik mag genieten van het mooiste plekje in Ommen, hier aan de steile oever van de Regge. Met de natuur de ene keer als een warme deken en de andere keer als een zacht dun lakentje om mij heen, beleef ik hier de seizoenen, jaar in jaar uit. In de zomer lopen de koeien langs de oever, smakelijk te genieten van het natte gras. In de winter heerst de ijzige, vaak mysterieuze stilte.

Op een dag staar ik over het landschap en valt er een kwartje bij mij vanbinnen: hier, op deze plek, wil ik een yogastudio gaan bouwen om vervolgens yoga, wandelen, zwemmen en verbinding met de natuur te combineren.

Al snel waren de bouwplannen gereed. Het werd een houten ‘schuur’ waar ik aan de prachtige eikenhouten balken ook Aerial Yoga kon gaan geven. De studio paste precies, geen boom hoefde hiervoor te worden omgehakt.

Al tijdens het bouwproces kwam natuurlijk de vraag naar boven: Welke naam geef ik de studio, deze plek die eigenlijk niet in één woord te vangen is? Een Excel bestandje werd mijn ‘kladje’. Ik combineerde woorden zoals water, natuur, groen, stromend, aardend en vertaal het een en ander naar het Sanskriet. Maar nee, het paste allemaal niet.

Op een nacht stond ik buiten en observeerde ik het prachtige maanlicht in dat moment. De naam ‘Oeverlicht’ kwam plotseling bovendrijven. Het licht hier aan de oever is elke keer anders, elk seizoen en elk moment van de dag, maar altijd prachtig en inspirerend.

Licht hebben we nodig in ons leven – hoe meer licht we ervaren, hoe beter we ons voelen. Is er even niet zo veel licht? Dan kan het ook effectief zijn om het licht te visualiseren. Hier in studio Oeverlicht lukt dat altijd.

Gerelateerde artikelen