‘Yoga & Kanker’, 5 redenen waarom…

Yogales na een behandeling met chemo- of radiotherapie

De diagnose kanker heeft grote impact op je leven. In een korte tijd word je geconfronteerd met een ziekte die vaak gepaard gaat met zware behandelingen.

Hoe kun je deze periode doorkomen met vele ziekenhuisbezoeken, het ondergaan van de bijwerkingen van de behandelingen en de emotionele rollercoaster waar je in terecht bent gekomen? 
Lees hieronder 5 redenen om juist in deze periode van je leven ondersteuning aan je lijf, je ziekteproces en de (gevolgen van) behandelingen te geven.

1.Bewust worden van je adem
In de yogaleer is de adem het hulpmiddel bij- en na stresssituaties. 
Hoe doe je dat, bewust worden van je adem? Ga zitten op een stil plekje in je woning of buiten in de tuin. Je sluit de ogen en je keert met je aandacht naar binnen. Daar merk je de beweging van je adem op. Nu hoef je deze alleen nog maar te volgen en bewust te zijn van je in- en uitademing. Het helpt als je je handen op je buik legt en de beweging opmerkt onder je handen. Al na enkele minuten reageert je lichaam; je adem wordt kalmer, je hartslag rustiger, en spieren ontspannen. Je komt in het moment van NU. 
Dergelijke korte bewustzijnsmomentjes kun je dagelijks of wekelijks inbouwen. Een stil moment, waar je met behulp van observeren van de adem de wereld om je heen even loslaat en focust op jezelf en wat er allemaal met jou gebeurt. In de yogales bij kanker komen deze oefeningen ook ruim aan bod. 

2.Beweeg met mate en afgestemd op jouw lichaam
Bij het bekijken van afbeeldingen over yoga-houdingen zie je vaak perfecte lichamen en ingewikkelde houdingen. Voor mensen die zich in een behandelingstraject voor kanker bevinden kunnen dergelijke houdingen een grote uitdaging zijn waardoor mogelijk het tegenovergestelde wordt bereikt; namelijk nog meer stress. 
Ook kunnen bepaalde bewegingen tot blessures leiden. Maar bewegen is wel een belangrijk advies dus, hoe dan? Forceer niet en beweeg vooral in de periode tussen de kuren, waarin je je beter voelt en het lichaam herstelt van de behandeling. Uiteraard is wandelen in de natuur een fantastisch medicijn, maar rustige, oftewel gentle yogalessen volgen, waarbij aandacht is voor bewegen afgewisseld met rust en ontspanning, zijn bijna altijd mogelijk. 
Yoga heeft naast de fysieke effecten zoals soepel en krachtiger worden ook zijn uitwerking op emotioneel niveau.  Een eenvoudige houding aanhouden voor enkele minuten leert je om te gaan met lichte weerstand en geeft tegelijkertijd weer een positief gevoel: ‘ik kan dit’!

3.Gebruik je stem op een andere manier
Herinner je nog dat je zingend naar huis danste na een schooldag? Onbevangen je stem gebruiken kan een helende bevrijding van spanning geven in je lichaam. Die spanning is juist in deze periode van je leven helaas hoger dan gewenst. In yogalessen voor (ex)kankerpatiënten wordt regelmatig gebruik gemaakt van het zingen van mantra’s. Mantra’s zijn eenvoudige zinnen (in Sanskriet, Engels of Nederlands) die je bij herhaling zingt en je lichaam en mind in een totale ontspanning kunnen brengen. Daarnaast is zingen eigenlijk gewoon een heel goede ademoefening. Iedereen kan zingen, en als je het toch wat eng vindt of confronterend, dan mag je ook visualiseren dat je meezingt of je laten meenemen door de rustgevende klanken om je heen.

4.Neem tijd voor Meditatie
Naast bovenstaande tips is het goed om in combinatie van het observeren van je adem, wat geleide meditatie-sessies te volgen. In elke yogales bij kanker zijn korte meditatiesessies geïntegreerd. Na het richten van de focus op de adembeweging kunnen visualisaties of geleide meditaties worden toegepast. Het effect van mediteren is al in vele wetenschappelijk onderzoeken aangetoond. Een van de belangrijkste effecten van mediteren is het effect op ons brein. Stressvolle situaties worden anders ervaren en zullen beter worden opgevangen. Deze vaardigheid kun je ook goed gebruiken tijdens zware of nare behandelingen, het helpt je te focussen op positieve gedachten.

5.Combineer en leer
Er is niet één manier de beste en het is goed mogelijk dat het ene je meer aanspreekt dan het andere. Bij voorkeur volg je een yogales specifiek afgestemd op mensen met de ziekte kanker waarin alle aspecten van yoga aan bod komen. Regelmatig worden weekenden of korte retraites aangeboden waar lotgenoten elkaar ontmoeten en geleerd wordt opnieuw met jezelf in de nieuwe situatie je weg te vinden. Ervaringen uitwisselen en delen met elkaar kan daarin heel waardevol zijn.

Mocht je na het lezen van deze blog interesse hebben om eens mee te doen aan een speciaal voor jou bedoelde Yoga retraite, klik dan op deze link voor de ‘Reconnect with your body’ retraite, of kijk op deze website onder retraites of workshops voor nieuwe data.

Warme groet, Cecilia Huisman | Ervaren docent Yoga bij kanker 

“Yoga is a light, which once lit, will never dim. 

The more your practice, the brighter the flame…”

~

Gerelateerde artikelen